25 / 04 / 2024

Mortgage nedir?

 Mortgage nedir?

5582 Sayılı "Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile ülkemizde hukuki bir anlam kazanan Mortgage nedir? İşte yanıtı...


Mortgage nedir?


İlk olarak Avrupa ve Amerika'da ortaya çıkan Mortgage belli bir birikimi olup da kira öder gibi konut satın almak isteyen kişilerin banka aracılığıyla uzun vadede; 20 -30 yılda taksitler ödeyerek banka kredisi kullanarak ev sahibi olma sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde de 06.03.2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 5582 sayılı kanun ile ülkemizde hukuksal bir çerçeve kazanan Mortgage, ortgage Kredisi, İpotekli Taşınmaz Kredisi, Tutsak Kredisi ya da Tutuklu Satış Kredisi olarak da biliniyor.


Mortgage Kredisi taşınmaz malın teminat olarak alınması şartıyla veriliyor. Teminat verilen taşınmaz banka için sağladığı paraya güvence sağlıyor. Krediyi veren bankalar ödünç verdikleri kredi geri ödenene kadar taşınmaz mala el koyabilme yetkisini ellerinde tutuyorlar. Bu el koyabilme yetkisi taşınmaz mala ipotek (tutu) konularak sağlanıyor. Kredi tamamıyla ödenene kadar taşınmaz mal üzerindeki ipotek kalkmıyor.


Mortgage ve konut kredisi


Mortgage'den önce de ülkemizde bulunan konut kredi sistemiyle Mortgage aslında aynı mantıkla işleyen iki işlem olarak görülsede aralarında bazı farklar söz konusu. Konut kredisi faiz oranları sabitken Mortgage faiz oranları ise değişken olabiliyor. Mortgage faiz oranları bulunduğu ülkenin enflasyon düzeyine göre azalıp artabiliyor. Konut kredisi ile Mortgage arasındaki bir diğer fark ise; konut kredisi kullanıldığı zaman bir taksit süresi içerisinde iki kere taksitin ödemesi aksatıldığında yürürlükte olan tüketici yasasına göre bir yıl telafi süreniz mevcut oluyor. Fakat Mortgage da böyle bir hak söz konusu değil. Banka ödemelerinizi iki ay aksattığınız takdirde hemen verdiğiniz peşinatı ve o güne kadar yaptığınız taksit ödemelerini size geri iade etmek suretiyle mülkünüzü açık arttırma yolu ile başka kişilere satma hakkına sahip olabiliyor.