21 / 09 / 2024

Mart ayında kiralar ne kadar artacak?

 Mart ayında kiralar ne kadar artacak?

Kira sözleşme süresi biten kiracılara, ev sahipleri belli oranda yıllık zam uyguluyor. Yapılacak zam Borçlar Kanunu ile üretici fiyat endeksi oranları ile sınırlanıyor.Peki Mart ayında kiralar ne kadar artacak?İşte kira artış oranları Mart 2015..


Mart ayında kiralar ne kadar artacak?

Kira bedelinde Borçlar Kanununda belirtilen şartlarda zam yapılabiliyor. Meskenlerde kiracıya yapılacak zam hesabında Üretici Fiyat Endeksi oranlarının kullanılması zorunlu oluyor.


Fakat zorunluluk işyerleri için geçerli olmuyor. İşyerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Kira bedellerine yapılacak zamlar,Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarına bağlı olarak yapılıyor.ÜFE yani üretici fiyatları endeksleri, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.Peki Mart ayında kiralar ne kadar artacak?


Kira artış hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 3 Mart 2015 tarihinde açıklanan sonuçlara göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Ancak kira artış oranları hesabında, ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Mart ayında kiraya en fazla %3,10 oranında zam yapılacak.


Örneğin 900 TL kira bedeli olan bi mesken için zam oranı 3,10 olduğu için zam bedeli 27,9 TL oluyor.Yani zamlı kira bedeli 927,9 TL olarak hesaplanıyor.


Kira artışı üfe oranları Mart 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com