17 / 05 / 2024

Köyde emlak vergisi ödenir mi?

 Köyde emlak vergisi ödenir mi?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için emlak vergisi ödenirken,bazı taşınmazlar bu vergiden muaf tutuluyor.Peki köyde emlak vergisi ödenir mi?


Köyde emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için her sene ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen vergi için 2015 yılı ödemeleri hala devam ediyor. İlk taksitlerin 1 Haziran'da sona ereceği emlak vergisi için ikinci taksitler ödemeleri Kasım ayında yapılacak.


Vergi için ödenecek tutar taşınmazların değerleri ile emlak vergisi oranları hesaplanıyor. Meskenlerde vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.


Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.Peki köyde emlak vergisi ödenir mi?


Emlak vergisi kanunu kapsamında  madde 4/u ve 14/g emlak vergisinin köylerde ödenip ödenmedeğine ilişkin bilgilere yer veriliyor.Kanunen  belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan bina ve araziler için emlak vergisi ödenmiyor. Ancak, söz konusu bina ve araziler kiraya verilirse emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. 


Emlak Vergisi Kanunu

Madde: 4/U

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan binalar (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalar ile muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan binalar için bu muafiyet uygulanmaz.) 


Madde: 14/G

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi. (Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit (1) usulde Gelir Vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan arsa ve arazi hariç olmak üzere, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan arazi ile arsalar ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazi için bu muafiyet uygulanmaz.)

Arazi emlak vergisi oranları 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com