28 / 04 / 2024

Koruma havza alanı ne demek?

Koruma havza alanı ne demek?

Havza, nehir havzalarında suyun ayrım çizgisinden denize aktığı noktaya, kapalı havzalarda ise suyun toplandığı nihai noktaya göre suyun toplanma alanına deniyor. Peki koruma havza alanı ne demek? diyorsanız işte yanıtı...


Koruma havza alanı ne demek?

Havza, doğal sınırları içinde, iklim, jeoloji, topoğrafya, toprak, flora ve faunanın sular ile etkileşim içinde olduğu, suyun ayrım çizgisinden denize aktığı noktaya, kapalı havzalarda ise suyun toplandığı nihai noktaya göre suyun toplanma alanı olarak ifade ediliyor.


Havza yönetimi, coğrafi olarak ayrık bir drenaj alanındaki hidrolojik hizmetlerin sürdürülebilirliğini, toprağın, bitki örtüsünün, su ve diğer doğal kaynakların ve varlıkların havza alanlarında yaşayanların yararına entegre korunması, geliştirilmesi ve yararlanılması ve bu suretle ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.Peki koruma havza alanı ne demek? diyorsanız işte yanıtı....


Korumaya ihtiyaç duyulan su kaynakları ile suya bağlı özel tür ve habitat alanlar koruma alanı veya koruma havza alanı olarak adlandırılıyor. Söz konusu alanlarda, özel hüküm belirleme ve özel planlama çalışmaları yapılıyor.


- Özel hüküm belirleme çalışması

Özel hüküm belirleme çalışmaları; İçme ve kullanma suyu rezervuarlarının ve benzeri su kaynaklarının kirliliğe karşı korunmasına, kaynağın ve havzasının özelliklerinin bilimsel çalışmalar ile değerlendirilerek, koruma alanlarının ve koruma esaslarının belirlenmesine yönelik çalışmaların bütününe deniyor.


- Özel planlama çalışması

Özel planlama çalışması; Yeraltı suyu, jeotermal ve tabii mineral içeren su kaynaklarının havza ve akiferlerinin, fiziki ve teknik özellikleri dikkate alınarak, su kaynağının mevcut kalitesinin korunması maksadıyla oluşturulan koruma alanları ve koruma esaslarının belirlendiği çalışmalara deniyor.


Nehir havzası

Kaynaklar, dereler, nehirler ve göller aracılığıyla toplanarak gelen yüzeysel akışların bir göle veya nehir ağzı, haliç ya da delta aracılığıyla kıyı suyu sınırından denize aktığı noktaya göre suyun toplanma alanı, nehir havzası olarak ifade ediliyor.

Mikro havza nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com