03 / 05 / 2024

Kooperatife nasıl üye olunur?

Kooperatife nasıl üye olunur?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kurulabiliyor ve ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor.Peki kooperatife nasıl üye olunur?Kooperatife üye olmak için gerekli şartlar nelerdir?


Kooperatife nasıl üye olunur?

Ortakların belirli ekonomik menfaatlerine ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını korumak için gerçek ve tüzel kişilerin bir araya gelmesiyle kooperatif kuruluyor.Kooperatiflerin kuruluş koşulları, Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kooperatife üye olma işlemleri gerçek ve tüzel kişiler açısından farklılık gösteriyor.Kooperatife üye olmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin, kooperatif ana sözleşmesinde yer alan bütün hükümleri hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir dilekçe ile kooperatif Yönetim Kurulu'na başvurması gerekiyor.


Müracaatların sonuçları olumlu veya olumsuz olsun 1 ay içerisinde ilgiliye bildiriliyor.Üyeliğe girişte aranacak şartlar şu şekilde:


-Türk vatandaşı olmak

-Kanuni ve medeni haklarını kullanma yeterliliğine sahip olmak.

-Kooperatifin çalışma bölgesinde en az 1 yıldır ikamet ediyor olmak.

-Aynı bölgede aynı amaçlı başka bir kooperatife ortak olmamak.

-Kuruluşta kooperatif anasözleşmesini imzalamış olmak veya sonradan kooperatife girişte anasözleşme hükümlerini bütün hak ve ödevleri ile birlikte kabul ettiğine dair bir ortaklık dilekçesi vermiş olmak,

-Kooperatifin çalışma konularına giren konularda ticaret ve komisyonculuk yapmamak.

-Ortaklık için taahhüt ettiği sermayenin en az ¼ ?ünü peşin olarak ödemek.

-Sulama kooperatifleri için sulanabilir bölge içerisinde arazi sahibi olmak.

-Su Ürünleri kooperatifi için avcılık ruhsat teskeresi ve/veya yetiştiricilik belgesi sahibi olmak.



Kooperatif nasıl feshedilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com