Kooperatifler Kanunu gereğince kooperatif üyeliğinin devri mümkün oluyor. Peki kooperatif üyelik devri nasıl yapılır? Kooperatif üyelik devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...
Kooperatif üyelik devri nasıl olur?
Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklar kooperatif olarak karşımıza çıkıyor.
Genellikle daire üretimi için kurulan kooperatifler, tapuların teslim edilmesi ile dağıtılıyor. Kooperatif üyeliğine girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor.
Kooperatifler Kanunu'na göre kooperatif üyeliğinin devri de mümkün oluyor. Peki kooperatif üyelik devri nasıl yapılır? Kooperatif üyelik devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...
Kooperatif üyesi noter huzurunda kooperatif üyeliğini yeni ortağa devredebiliyor. Yapılan devir işleminden sonra, kooperatif yönetim kuruluna başvuruluyor. Bu başvuru ayrı ayrı olabileceği gibi birlikte de yapılabiliyor.
Kooperatif yönetimine ortaklık talebinde bulunulmadan, ortak kayıt defterine kayıt yapılamıyor. Bir kooperatif üyesinin dairesini satması halinde sattığı kişiyi ortak yapmak zorunda kalmıyor.
Ortaklığı devir alacak kimsenin kooperatif hakkında araştırma yaparak, devredecek kimsenin gerçekten kooperatifin ortağı olup olmadığını, ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadığını, kooperatife borcunun bulunup bulunmadığını araştırması yararına oluyor.
Çünkü devir, tüm hak ve yükümlülükleri içeriyor. Devralan kişi, devreden kişinin tüm hakkına sahip olduğu gibi onun yükümlülüklerini de üstleniyor.
Kooperatif üyelerinin sorumlulukları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com