17 / 05 / 2024

Kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir?

 Kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir?

Kooperatifler, ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve ihtiyaçlarını korumak için gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulabiliyor.Peki kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir?Kooperatif kaç ortakla kurulur?


Kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir?

Kooperatif;tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri tarafından kurulan teşekküllere deniyor. 


Kooperatifler Kanununa göre, kooperatif kurmanın bazı şartları bulunuyor.Kooperatifin bir ana sözleşmesinin olması ve ortaklar tarafından imzalanması gerekiyor.


Aynı zamanda kooperatiflerin kurulması için kanunen yedi ortak olması gerekiyor. Bu sayının tamamlanamaması durumunda kooperatif kurulamıyor.Kooperatif kurmak için zorunlu hükümler, Kooperatifler Kanunu kapsamında madde 4'te şu şekilde sıralanıyor:


Madde 4:

- Kooperatifin adı ve merkezi,

- Kooperatifin amacı ve çalışma konuları,

- Ortaklık sıfatını kazandıran ve kaybettiren hâl ve şartlar,

- Ortakların pay tutarı ve kooperatif sermayesinin ödenme şekli, nakdi sermayeninen az ¼’ nün peşin ödenmesi, ortakların aynı sermayeyi koyup koymayacakları,

- Kooperatiflerin yükümlerinden dolayı ortakların sorumluluk durumu ve derecesi,

- Kooperatifin yönetim ve denetim organlarının görev ve yetki ve sorumluluklarıve seçim tarzları,

- Kooperatifin temsiline ait hükümler,

- Yıllık gelir gider farklarının, hesaplama ve kullanma şekilleri,

- Kurucuların adı, soyadı iş ve konut adresleri,


Kooperatif kurma dilekçesi!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com