Konut satın almak için para biriktirmek isteyenleri teşvik etmek amacıyla devlet katkısı uygulaması 26 Ağustos’ta başlıyor...
Konutta devlet katkısı 26 Ağustos'ta başlıyor!
İlk ev alacaklara devlet yardımı esaslarını içeren Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik, 26 Şubat 2016 tarihinde 29636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Konut satın almak için para biriktirmek isteyenleri teşvik etmek amacıyla devlet katkısı uygulaması 26 Ağustos’ta başlıyor.
Devlet katkısı talebinde bulunan kişinin, konut hesabıyla ilgili yasanın yürürlüğe girdiği 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla kendi üzerine kayıtlı müstakil bir konut tapusu bulunmaması, sonradan da almamış olması gerekiyor. Devlet katkısı sadece ilk konut alanlara verilebiliyor. Hesap açılırken bu konuda bankaya beyanda bulunulması gerekiyor.
Ayrıca banka da hesap sahibinden alacağı yazılı izinle, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden tapu araştırması yapılıyor. Konut hesabı bankaların yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat ya da katılım fonu hesabı olarak açılabiliyor.
Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20'si oranında oluyor. Toplam devlet katkısı 15 bin liraya kadar çıkabiliyor. Hesaba aylık 250 lira ile 2 bin 500 lira arasında para yatırılabiliyor.
Bir kişi birden fazla hesap açtıramayacağı gibi bir bankada açılan hesap başka bir bankaya taşınamıyor. Anne-babalar, 18 yaşından küçük çocukları için de vasi olarak konut hesabı açtırabiliyor.
Devlet konut desteği almak için ne yapmak gerekiyor?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com