18 / 04 / 2024

Konutlara enerji kimlik belgesi mecburiyeti!

 Konutlara enerji kimlik belgesi mecburiyeti!

Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip kişi ve kuruluşlardan bu belge alınabiliyor. Peki konutlara enerji kimlik belgesi mecburiyeti var mı? diyorsanız işte yanıtı...


Konutlara enerji kimlik belgesi mecburiyeti!

Enerji kimlik belgesi; Binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olarak ifade ediliyor.


Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanıyor ve ilgili idare tarafından onaylanıyor.  


Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılıyor. 


Peki konutlara enerji kimlik belgesi mecburiyeti var mı? Konutlara enerji kimlik belgesi mecburiyeti ne zaman başlayacak? diyorsanız işte yanıtı...


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Mevcut binalar 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu’nun” Geçici 6ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince 02.05.2017 tarihine kadar, yeni binalar ise yönetmeliğin Geçici 4üncü maddesinin birinci fıkrası gereğince 01.01.2011 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi almak zorunda.


Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkisi yetkilendirilmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan EnerjiVerimliliği Danışmanlık şirketlerinin sorumluluğunda oluyor.


Yeni binalar için bu belge Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarınca hazırlanmakta olup yapı kullanım izin belgesi aşamasında ilgili idareler tarafından istendiğinden yeni bina sahibi vatandaşların yapması gereken ekstra bir işlem bulunmuyor.

Enerji kimlik belgesi için istenen belgeler!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com