29 / 03 / 2024

Konut kredisinin tamamını alabilir miyim?

 Konut kredisinin tamamını alabilir miyim?

30 yıla varan vadelerle uzun süreli borçlanma imkanı sunan bankalar, farklı kampanyalar ve bütçeye uygun seçeneklerle tüketicilere konut kredisi veriyor. Peki Konut kredisinin tamamını alabilir miyim? Konut kredisinin tamamını veren banka var mı? diyorsanız işte yanıtı...


Konut kredisinin tamamını alabilir miyim?

Konut kredileri, banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olarak ifade ediliyor.Konut kredisi ile nakiti olmayan ancak konut sahibi olmak isteyen kimseler, uzun vadede düşük faiz oranları ile ev sahibi olabiliyor.


Konut kredilerinde bankalar alacağını teminat altına almak için, alınacak konutun ya da kredi borçlusu üzerine olan bir başka evin üzerine kendi adlarına ipotek tesis ediyor. Bu uygulama ile banka, kredi borçlusundan alacağını tahsil edemezse ilgili konutu satarak alacağını tahsil etme hakkına sahip oluyor. Bu sebeple bankalar hukuken satışında sorun çıkmayacak konutları teminat olarak almayı tercih ediyor.


Konut kredileri, diğer kredi türlerine nazaran daha uzun vadeli ve daha düşük faizli oluyor.


1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamaya göre, konutun yüzde yüzüne kredi verilmiyor. 3980 sayılı ve 16 Aralık 2010 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararına göre konut kredisi en fazla konutun yüzde 75'ine veriliyor.  Peki Konut kredisinin tamamını alabilir miyim? Konut kredisinin tamamını veren banka var mı? diyorsanız işte yanıtı...


Konut kredisi verilmeyen kalan kısım için ayrı ihtiyaç kredisi hesabı açılabiliyor. Böylece konutun yüzde yüzüne kredi kullanılmış oluyor.


Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus; kullanılan kredilerin aylık taksit ödemelerinin, kayıtlı gelirin yarısını geçmemesi önem teşkil ediyor. Çünkü bu durumda banka size ihtiyaç kredisini kullandırmada riskli görebiliyor.

Konut kredisi çekme şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com