DASK, depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan sigorta poliçesi olarak tanımlanıyor. DASK devlet tarafından zorunlu tutuluyor. Peki kiracılar DASK yaptırabilir mi?
Kiracılar DASK yaptırabilir mi?
Depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan DASK, meskenler için zorunlu oluyor. DASK sigortası bulunmayan yapıların satış ve kiralama gibi tasarruf işlemleri yapılamıyor.
DASK diğer adıyla Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılıyor.
Bina tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa güvence altında oluyor. Aşağıda belirtilen bina bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı teminat kapsamında değerlendiriliyor.
Temeller
Ana duvarlar
Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
Bahçe duvarları
İstinat duvarları
Tavan ve tabanlar
Merpenler
Asansörler
Sahanlıklar
Koridorlar
Çatılar
Bacalar
Yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri
DASK sigortası yıllık olarak düzenleniyor. Yıllık deprem sigortası bedelleri ise, konutun yer aldığı deprem bölgesine be konutun bulunduğu yapının yapısaş özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor.Peki kiracılar dask yaptırabilir mi?
DASK mevzuatına göre; Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamıyor. Kiracı Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabiliyor. Fakat her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödeniyor.
DASK yenileme nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com