Gelir Vergisi Kanunu gereğince kira gelirlerinden indirilebilecek giderler bulunuyor. Peki kira gelirlerinden indirilebilecek giderler nelerdir? İşte kira gelirlerinden indirilebilecek giderler 2015..
Kira gelirlerinden indirilebilecek giderler 2015!
Gayrimenkullerini kiraya veren kimseler, kira gelir vergisi diğer adıyla gayrimenkul sermaye iradı mükellefi oluyor. Kira gelir vergisini, belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde eden kişiler ödüyor.
2015 yılında kira gelir vergisi için beyannameleri ve ödemeleri meskenlerde 3.300 TL'lik sınırı; işyerlerinde ise 27.000 TL'lik sınırı aşan miktarda geliri olanlar veriyor.
Vergi için beyannameler mart ayında verildi. Ödemelerin ilk taksiti de Mart ayında yatırıldı.İkinci taksitler ise 31 Temmuz tarihine kadar ödenebilecek.
Kira geliri vergisi mükellefleri, gerçek ve götürü gider yöntemlerinden birini seçerek vergi bedeli üzerinden belli oranlarda indirim yapabiliyor.Peki kira gelirlerinden indirilebilecek giderler nelerdir?
Vergilendirmede gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından aşağıdaki giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor.
Gerçek gider usulünde, gayrisafi hâsılattan indirilecek giderler Gelir Vergisi Kanunu’nun 74 ncü maddesinde belirtilmiştir. Bu usule göre gayrisafi hâsılattan indirilebilecek giderler aşağıdaki gibidir:
1. Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,
2. Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile mütenasip olan idare giderleri,
3. Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
4. Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i (iktisap bedelinin %5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.
5. Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen, emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,
6. Amortismanlar,
7. Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,
8. Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,
9. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kirayla oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli [Dar mükelleflerin (yurt dışında işçi olarak çalışan Türk vatandaşlarımız da dar mükellef kapsamındadır) yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri hariç], (Kirayla oturdukları konutlar için yapılan kira giderlerinin bu hükme göre indirilebilmesi için, söz konusu kira giderlerinin vergi iadesinde kullanılmamış olması gerekmektedir.)
10.Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.
Kira vergisi hangi bankalara ödenir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com