18 / 05 / 2024

Kira enflasyon oranı 2015 Haziran!

 Kira enflasyon oranı 2015 Haziran!

Kira enflasyon oranları kapsamında her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 2015 Haziran ayına ait kira zam oranları bugün açıklandı.İşte kira enflasyon oranı 2015 Haziran..


Kira enflasyon oranı 2015 Haziran!

Mesken sahipleri kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda, yeni kira yılına yeni kira ücreti belirleniyor. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında ÜFE artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlilik buluyor. 

Bu kural, bir seneden daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Mesken sahibi ile kiracı arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamış ise bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Her ay Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranları kapsamında 2015 Haziran ayına ait oranlar bugün açıklandı. Yapılan açıklamalara göre mesken sahipleri kiracılarına yüzde 6,52 oranında zam yapabilecek. 

Kira zam hesaplamalarında yukarıda yer alan enflasyon oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması şartı bulunuyor.

Bu şart sadece meskenlerde uygulanıyor.İşyeri kira artış oranları, ev kira artış hesaplamalarından farklı olarak yapılıyor. 

Mesken enflasyon hesaplamalarında enflasyon oranları ele alınırken, işyerleri için bu uygulamaya 1 Temmuz 2020 tarihinde başlanması kararı alındı. Buna göre 1 Temmuz 2020 tarihine kadar işyeri sahipleri kiracısına istediği oranda kira artışı yapabilecek. 

Haziran ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com