08 / 05 / 2024

Kira artış oranları Şubat 2016 ne kadar?

Kira artış oranları Şubat 2016 ne kadar?

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde yenilenen kira sözleşmeleri için taşınmaz sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki kira artış oranları Şubat 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Kira artış oranları Şubat 2016 ne kadar?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde yenilenen kira sözleşmeleri için mal sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Yeni kira döneminde uygulanacak zamlı kiralar, enflasyon oranları ile hesaplanıyor.

İşyeri ve evlerde kira artış hesaplaması farklı şekillerde yapılıyor. Borçlar Kanunu gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek kaydıyla geçerli oluyor. 

Ancak bu kural meskenlerde uygulanıyor. Kanunen yapılan düzenlemelere göre işyerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. İşyeri sahibi istediği oranda zam yapabiliyor. Peki kira artış oranları Şubat 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...

Şubat 2016 enflasyon oranları, 3 Şubat 2016 tarihinde açıklandı.  TÜİK tarafından açıklanan verileri göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.

Yargıtay kararlarına göre hesaplamada on iki aylık ortalama oranı kullanılıyor. Buna göre, meskendeki kiracıya Şubat ayında en fazla yüzde 5,50 oranında zam yapılabilecek.

Dükkan kira artış oranı Şubat 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com