21 / 09 / 2024

Kira artış oranları Mart 2015!

Kira artış oranları Mart 2015!

Kira artış oranları ÜFE'ye göre belirleniyor ve her ay bu oranlar TÜİK tarafından açıklanıyor.Peki kira artış oranları Mart 2015 nedir?İşte kira artış oranları Mart 2015..


Kira artış oranları Mart 2015!

Taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında imzalanan sözleşme belirli bir süre için olabildiği gibi, belirsiz bir süre için de olabiliyor.

Kira döneminin son bulması ve aynı anda yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılıyor. Yapılacak bu artışın sınırları kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu'nda belirleniyor.

Borçlar Kanunu gereğince mesken ve işyerlerinde zam farklı oranlarda yapılıyor. Mesken kiracısına yapılacak zammın, ÜFE oranlarından yüksek olmaması gerekirken; işyeri için 2020 yılına kadar böyle bir sınırlama bulunmuyor.

İşyeri sahipleri sözleşmede yazılı bir artış oranı bulunmuyorsa kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.

Mesken kiracısına yapılacak artışta kullanılan ÜFE oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki kira artış oranları Mart 2015 nedir?

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.

Kira bedelinde yapılacak zamda yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre 2015 Mart ayında kiracıya en fazla yüzde 3,41 oranında zam yapılacak.

Kira artış oranları Şubat 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com