14 / 05 / 2024

Kira artış oranı Mayıs 2015!

Kira artış oranı Mayıs 2015!

Taşınmaz kiralamalarında yenilenen kira döneminde kira bedeline zam yapılıyor. Ancak bu zam taşınmaz sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda yapılıyor.İşte kira artış oranı Mayıs 2015..


Kira artış oranı Mayıs 2015!

Ev kiralamalarında yenilenen kira döneminde kira bedeline zam yapılıyor. Ancak bu zam gayrimenkul sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda yapılıyor.

Borçlar Kanununa göre tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Kira artış oranı hesabı eski uygulama olan TEFE - TÜFE hesabına göre değil, ÜFE hesabına göre yapılıyor.Fakat bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. Mesken kiracılarına ÜFE'nin bir önceki yılının aynı ayına göre değişim oranına göre zam yapılırken; işyeri kiracısına 2020 yılına kadar istenilen oranda zam yapılabiliyor.

Peki "Mayıs ayında kiraya ne kadar zam yapılacak" diyorsanız işte yanıtı..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.

Buna göre mesken kiracılara Mayıs ayında en fazla %4,80 oranında zam yapılabilecek.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Nisan 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com