28 / 04 / 2024

Kentsel arkeolojik sit alanı nedir?

 Kentsel arkeolojik sit alanı nedir?

İnsanlığın doğuşundan bugüne kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, üstünde veya su altındaki ürünleri, ve dönemin kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı alanlar arkeolojik sit alanları oluyor.Peki kentsel arkeolojik sit alanı nedir?


Kentsel arkeolojik sit alanı nedir?

Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunan, yer üstünde ya da yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlara sit alanı deniyor.Bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmiyor ve korunuyor.


İnsanlığın doğuşundan bugüne kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, üstünde veya su altındaki ürünleri, yaşanılan dönemlerin sosyal, ekonomik, kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı alanlar arkeolojik sit alanları olarak tanımlanıyor.


Kentsel ve yöresel nitelikleri, mimari ve sanat tarihi açısından gösterdikleri fiziksel özellikleri ve bu özellikleri ile oluşan çevrenin dönemin sosyo ekonomik, sosyo kültürel yapılanmasına, yaşam biçimini yansıtarak bir arada bulunduran ve bu açılardan doku bütünlüğü gösteren alanlar kentsel arkeolojik sit alanları olarak ifade ediliyor. 


Kentsel arkeolojik sit alanı..


Kentsel Arkeolojik Sitler:  Arkeolojik sitlerle, 2863 sayılı Yasanın 6. Maddesinde tanımlanan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarını içeren ve aynı yasa maddesi gereği korunması gerekli kentsel dokuların birlikte bulunduğunu alanlar olarak tanımlamak mümkün oluyor.


Bu alanlarda mevcut yıkıntı temeller üzerine, o temellerin ait olduğu eski yapı, korunması gerekli kültür varlığı niteliği taşıyorsa, ayrıca içinde bulunduğu sitin tarihsel kimliğinin yeniden canlandırılmasına önemli bir katkı yaratıyorsa yapıya ait eski bilgi, resim, gravür, fotoğraf, anı belgeleri vb. dokümanlarla restitüe edilebileceği ilgili koruma kurulunca kabul edildikten sonra restitüsyon projesi düzenlenerek ve kurulca onaylanarak, eski yapının yeniden ihya edilebiliyor. 


Tek yapı ölçeğindeki korunması gerekli kültür varlığı niteliği taşıyan yapı ve yapı kalıntılarının rölöve ve restorasyon projelerinin koruma kurulunca onanması koşulu ile onarılıp kullanılabileceğine, yasa kapsamı dışında kalan taşınmazların ise yürürlükteki ilke kararında belirtilen esaslar kapsamında basit onarımlarının yapılabileceğine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca karar veriliyor. 



Sit alanlarında ne yapılabilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com





Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler