18 / 05 / 2024

Karot raporuna itiraz!

Karot raporuna itiraz!

Kentsel dönüşüm kapsamında bir binanın riskli olup olmadığı karot örnekleri alınarak yapılıyor. Peki karot raporuna itiraz edilir? diyorsanız işte karot raporuna itiraz...


Karot raporuna itiraz!

Riskli yapı raporu almak için bina maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı yeterli oluyor. Apartmanlarda karar almaya gerek olmuyor.  Bu aşamada çoğunluk da aranmıyor. 


Riskli Yapı Tespiti için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurarak tespit kredisi talebinde bulunmak mümkün oluyor.  Aynı şekilde yıkım işleri ve tahliye işlemleri için de İdareden yardım ve kredi talebi istenebiliyor.


Riskli yapı tespiti yapıldıktan sonra, bu durum bir “risk tespit raporu” ile ayni hak ve şahsi hak sahiplerine tebliğ ediliyor.


Apartmanın riskli olup olmadığı  2000 yılında önce yapılmış olmasına, apartmanın yapımında hazır beton kullanılmamış ise apartmanın kolonlarından karot ile beton örneği alınmış ve Beton Dayanımı C10 ve daha az ise riskli olduğu anlamına geliyor. 


Peki karot raporuna itiraz edilir? diyorsanız işte karot raporuna itiraz...


Karot raporunun tebliğinden itibaren 15 gün içinde, hak sahiplerinin, riskli yapının bulunduğu yerdeki müdürlüğe bir dilekçeyle itiraz hakları bulunuyor.


Bu itirazlar, Bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanıyor. 


İtiraz kabul edilirse tapudaki riskli yapı şerhi kaldırılıyor. İtiraz reddedilirse bu durumda yargıya gidilip dava açılabiliyor ancak dava açılması yıkım sürecini durdurmuyor.  Yıkım süreci ancak 634 Sayılı Kanun rz 19.maddes hükümlerince  4/5 oy çoklugu ile alınacak bir güçlendirme kararı yada Sulh Hukuk Mahkemesinden alınacak güçlendirme kararı ile ve sulh hukuk mahkemesinin vereceği bir tedbir ile engellenebiliyor. 


Yalnızca riskli yapıya ilişkin karara itiraz üzerine idare mahkemesinde açılacak bir davadan yürütmeyi durdurma yani yıkımı durdurma kararı alınamayacağını belirtmek gerekiyor.


Kentsel dönüşüm projesine itiraz dilekçesi!

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com