30 / 04 / 2024

Kamulaştırılan arazinin geri alınması!

Kamulaştırılan arazinin geri alınması!

Kamulaştırma işlemiyle, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi sağlanıyor. Peki kamulaştırılan arazinin geri alınması mümkün mü? diyorsanız işte yanıtı...


Kamulaştırılan arazinin geri alınması!

Kamulaştırma işlemi ile, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi sağlanıyor.


Belediye tarafından kamulaştırmanın yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekmektedir. Örneğin; Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi..


Kamulaştırma bedeli, mahkeme tarafından belirlendikten sonra nakit ve peşin olarak ödeniyor. Ancak 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 3. maddesi gereğince; "1 peşin + 5 taksit" şeklinde de ödeme yapılabiliyor.  


Peki kamulaştırılan arazinin geri alınması mümkün mü? diyorsanız işte yanıtı...


Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren 5 yıl içinde, kamulaştırmayı yapan idarece veya 22. maddenin dördüncü fıkrası uyarınca devir veya tahsis yapılan idarece; kamulaştırma ve devir amacına uygun hiç bir işlem veya tesisat yapılmaz veya kamu yararına yönelik bir ihtiyaca tahsis edilmeyerek taşınmaz mal olduğu gibi bırakılırsa, mal sahibi veya mirasçıları kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte ödeyerek, taşınmaz malını geri alabiliyor.


Kamulaştırmada ağaç bedeli nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com