15 / 05 / 2024

KAKS ne demektir?

KAKS ne demektir?

KAKS, “Kat Alanı Katsayısı” olarak ifade ediliyor. Emsal olarak da bilinen "KAKS ne işe yarar? KAKS ne demektir?" diyorsanız işte yanıtı..


KAKS ne demektir?

KAKS belediyeler tarafından düzenlenen İmar Durum Belgesi’nde yer alıyor.KAKS (Kat Alanı Katsayısı);İmar planı üzerinde yazılı kat alanı kat sayısı, o imar adasındaki imar parselinde yapılacak binanın inşaat alanları toplamını gösteriyor.KAKS 'a “inşaat emsali” veya inşaat yoğunluğu” adı da veriliyor.


Bazı belediye sınırları içinde belirtilen TAKS / KAKS terim tanımları meclis kararlarıyla farklı uygulanabiliyor.Bu meclis kararları İmar planında belirtilen yapı durum ve koşullarına yani imar yasa ve yönetmeliklerine aykırı olup, kentin yoğun yapılaşmasınad önemli etken oynuyor.


Çatı katı, asma kat, bodrum kat, kapalı otopark, yangın merpeni ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümler kaks hesabı dışında kalıyor.


Taks ve Kaks oranları, Pafta’ya, Ada’ya hatta Parsellerin büyüklüğüne göre değşiyor. Yani yükseliyor yada düşebiliyor. Nitelikli yapı yapımını özendirmek için büyük parsellerin büyüklüğü oranında Kaks oranı yükseltiliyor.


KAKS oranları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.

KAKS nedir,nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com