29 / 09 / 2024

İşyeri çevre temizlik vergisini kim öder?

İşyeri çevre temizlik vergisini kim öder?

Çevre Temizlik Vergisi 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinde düzenleniyor.Buna göre işyeri çevre temizlik vergisini kim öder?


İşyeri çevre temizlik vergisini kim öder?

devlete ödenmesi gereken evrgiler arasında çevre temizlik vergisi diğer adıyla çöp vergisi de bulunuyor.Çevre Temizlik Vergisi 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinde düzenleniyor.


2015 yılına ait çevre temizlik vergisinin ilk taksiti Mart,Nisan ve mayıs aylarında ödeniyor.İkinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Peki çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?İşyeri çevre temizlik vergisini kim öder? diyorsanız işte yanıtı..


Verginin mükellefi, işyerini kullananlar oluyor.Bu durumda işyerinde kiracı varsa için verginin sorumlusu kiracı oluyor. Vergi mükellefiyeti ise binanın kullanımı ile başlıyor. 


Eğer mükellef işyerinin boş olduğunu belgelerse bunların boş oldukları zamanda tahakkuk eden çevre temizlik vergisinin farklı değerlendiriliyor.


Vergi için mükellef olunduğunda bir defa beyanname veriliyor. Devam eden yıllarda ise konut veya işyerini kullanan değişmezse tekrar beyanname verilmiyor.

şehirlerde ve diğer yerlerde farklı olarak hesaplanır.


İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait Çevre Temizlik Vergisi kanundaki tarifeye göre alınır ve büyükşehirlerde % 25 artırımlı uygulanıyor.


Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çevre temizlik vergisi,  su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılır. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil ediliyor.

Çevre temizlik vergisi son ödeme günü 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com