2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı pay ölçer cihazının kullanım zorunluğu bulunuyor.Peki ısı pay ölçer ne demek?
Isı pay ölçer ne demek?
Isı pay ölçer her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacı olarak tanımlanıyor.Daha kısa ifade etmek gerekirse merkezi ısınma sistemlerinde kullanılan paylaştırma metodudur diyebiliriz.
Isı pay ölçer, monte edildiği odanın ısıtılması için ne kadarlık bir enerji harcandığının tespitini sağlıyor.Böylece de adaletli bir faturalandırma yapılabiliyor. Termostatik vanaların da kullanılması durumunda % 30’a varan yakıt tasarrufu sağlanmış oluyor.
Yeni ya da eski , içinde kalorifer peteği bulunan tüm binalarda ısı payölçer kullanılabiliyor.Eski yada yeni tip fark etmeksizin evin içinde bulunan her peteğe bir adet pay ölçer takılıyor. Cihaz montajı teknik ekiplerce kolaylıkla yapılabiliyor.
Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda kullanımı zorunlu hale getirilmişti.
Binalarda enerji verimliliği yönetmeliğine göre, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemine geçmiş olması gerekiyordu.
Tüketici Hakları Derneği’nin açıklamalarına göre; ısı pay ölçer sistemi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyen konutlara, binalara, sitelere 'Kabahatler Kanunu'na muhalefet suçundan dolayı para cezası uygulanıyor.
Isı pay ölçer sistemi maliyeti ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com