27 / 04 / 2024

İfraz yapma şartları nelerdir?

İfraz yapma şartları nelerdir?

İfraz işlemi ile bir gayrimenkul birden fazla parçalara ayrılarak yeni bağımsız bölümler oluşturulabiliyor. İfraz yapmanın bazı şartları bulunuyor.Peki ifraz yapma şartları nelerdir?


İfraz yapma şartları nelerdir?

Ayırma işlemi olarak da bilinen ifraz işlemi; ilgilisinin talebi üzerine, bir parselin imar Kanunu'nun 15 ve 16 nci maddeleri uyarınca iki yada daha fazla parçalara bölünmesi için yapılan işlem olarak ifade ediliyor. 


İfraz, 2 türlü yapılabiliyor.Parselasyon niteliğinde olan ifraz; imar parsellerini oluşturmak amacıyla ve parseller içerisinde yol, meydan, yeşil alan, park, otopark ve benzeri kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini kapsayacak şekilde yapılan ayırma işlemi oluyor. 


Parselasyon niteliğinde olmayan ifraz ise kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan ve yalnızca bir parselin birden fazla parçalara ayrılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor.Peki ifraz yapma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


İfraz yapılabilmesi için elde edilecek parsellerin parsel derinlikleri 30 metreden,genişlikleri 20 metreden  az olmaması gerekiyor. İfraz ile elde edilen parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin de bulunması gerekiyor. 


Parselin terk edilmesi nediyle yol oluşturulamıyor ve ifraz nediyle çıkmaz sokak oluşturulamıyor.

İfraz işlemi kaç gün sürer?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com