04 / 05 / 2024

GMSİ muafiyet 2015!

GMSİ muafiyet 2015!

GMSİ vergisi her yıl taşınmaz kiralamalarından elde edilen gelir için ödeniyor.Peki kimler GMSİ ödemez? GMSİ kimler muaf? İşte GMSİ muafiyet 2015..


GMSİ muafiyet 2015!

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların gerçek kişiler tarafından kiraya verilmesinden sağlanan gelirler, gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) olarak vergilendiriliyor.


Bu kapsamda ev ve işyeri kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için taşınmaz sahipleri vergi ödemek ile mükellef oluyor. Ancak vergiyi istisna sınırından yüksek geliri olan kişiler ödüyor.Peki kimler GMSİ ödemez? 


Kira geliri için belirlenen istisna sınırının altında kira geliri olanlar vergi ödemelerinden muaf oluyor.


Ev kira geliri elde edenler elde ettikleri kira gelirinin 2014 yılı için istisna tutarı olan 3.300 TL’yi aşılmaması halinde vergiden muaf olunuyor.


Vergi kesintisine (tevkifata) tabi işyeri kira gelirleri elde edenler, kira gelirlerinin brüt tutarı 2014 yılı için beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’yi aşmaması halinde yine vergiden muaf oluyor.


Vergiden muaf olmayanların vergi ödemesini yapması gerekiyorBeyanname ve ödemeler vergi dairesinde yapılıyor. Vergi ödemeleri ise senede 2 eşit taksit halinde yapılıyor. 


GMSİ beyanı ve ilk taksit ödemesi Mart ayında yapıldı.GMSİ 2. taksiti ise Temmuz ayında ödenecek. 1-31 Temmuz 2015 tarihleri arasında ödenecek olan GMSİ ikinci taksiti için 2 gün bulunuyor.


Vergi ödemeleri vergi dairelerinden veya anlaşmalı bankalardan yapılabiliyor.

GMSİ hangi bankalardan ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com