19 / 05 / 2024

Fazla ödenen emlak vergisinin iadesi nasıl olur?

Fazla ödenen emlak vergisinin iadesi nasıl olur?

Emlak vergisi iadesi, emlak vergisi ödemelerinden muaf olduğu halde, bilmeden vergi borcunu fazla ödeyen kimselere veriliyor.Peki fazla ödenen emlak vergisinin iadesi nasıl olur?


Fazla ödenen emlak vergisinin iadesi nasıl olur?

Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ve türüne göre hesaplanıyor. Vergi, her sene taşınmaz mal sahipleri tarafından her sene ödeniyor.


Vergi esaslarının düzenlendiği 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre, konutlar için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor.


Kanunen, Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek dairesi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, şehitlerin dul ve yetimleri, gaziler, engelli vatandaşların ve geliri olmayan işsizlerin Emlak Vergisi oranı sıfıra indiriliyor. 


Ancak vergi muafiyetinden yararlanmak için bu koşullara sahip kimselerin belediyeye giderek dilekçe vermesi gerekiyor. 


Maf olduğundan habersiz bir şekilde fazla ödenen emlak vergilerinin de iadesi mümkün oluyor. Peki fazla ödenen emlak vergisinin iadesi nasıl olur?


Emeklilerin 38 No.lu, ev hanımları ve işsizlerin de 44 No.lu Emlak Vergisi Tebliği’nde yer alan, bir örneğini de belediyelerden ücretsiz alabilecekleri formları doldurup ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.


Daha sonra ilgili belediyeden düzeltme yoluyla 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait ödedikleri emlak vergisinin iadesini talep etmeleri gerekiyor.


Belediyeler, bu iadeleri yapmak zorunda oluyor. Çünkü ilgili yasa ve tebliğlerde ve bu işin patronu olan Maliye’nin özelgesinde “Vergileri geçmişe yönelik düzelteceksin”, Vergi Usul Kanunu Md. 120/2’de de “tahsil edilen vergileri iade edeceksin” ibaresi yer alıyor.

Emlak vergisi iade dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com