29 / 04 / 2024

Evden çıkmayan kiracıya ne yapılabilir?

Evden çıkmayan kiracıya ne yapılabilir?

Kiracının tahliyesi için de belli bir süre öncesinden tahliye bildiriminde bulunulması gerekiyor. Peki tahliye bildirimine rağmen Evden çıkmayan kiracıya ne yapılabilir? diyorsanız işte yanıtı...


Evden çıkmayan kiracıya ne yapılabilir?

Konut ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme ile taraflar birtakım hak ve yükümlülüklere sahip olmuş oluyor.


Kiracılar istediği zaman evden çıkamayacağı gibi mal sahibi de her istediği zaman kiracısından tahliyesini isteyemiyor. Ancak kiranın ve diğer giderlerin ödenmemesi ya da mal sahibinin kendi gereksinimi gibi sebeplerin meydana gelmesi halinde kiracı tahliye edilebiliyor.


Kiracının tahliye gerekçeleri aşağıda sıralanıyor:

1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle

-Gereksinim, 

-Yeniden inşa 

-İmar

-Yeni malikin gereksinimi


2.Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

-Tahliye taahhütnamesi vermesi

-İki haklı ihtar alması

-Aynı ilçede evinin bulunması


Ancak kiracının tahliyesi için de belli bir süre öncesinden tahliye bildiriminde bulunulması gerekiyor. Aksi takdirde kira sözleşmesi süre sonunda bir seneliğine daha yenilenmiş olarak kabul ediliyor.Peki tahliye bildirimine rağmen Evden çıkmayan kiracıya ne yapılabilir? diyorsanız işte yanıtı..


Kiracının evi boşaltma süresi, tahliye bildirimi ile kiracıya verilen süreden ibaret oluyor. Bu süre içerisinde kiracının taşınmazı tahliye etmesi gerekiyor. 


Aksi halde mal sahibi bir aylık kira bedelini de isteyebiliyor. Buna rağmen kiracının evi boşaltmaması halinde kendisine fuzuli işgal davası açılabiliyor.

10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com