Ev ve iş yeri sahipleri dikkat! 1 Mart'ta başlıyor!

2 milyon ev ve iş yeri sahibi elde ettiği kira gelirleri için 1 Mart tarihinden itibaren gelirini beyan edecek. Kira geliri beyanında nelere dikkat etmek gerekir? Aynı gelirle daha az vergi nasıl verilir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

 

Evi ve iş yeri kirada olanların 2019 yılında elde ettikleri kira geliri için beyanname verme dönemi başlıyor. Posta'da yer alan habere göre, 1-31 Mart 2020 tarihleri arasında vergi beyannamesi verecek. Aralık 2019 tarihi itibarıyla kira geliri sebebiyle vergi mükellefi olanların sayısı yaklaşık olarak 2 milyon. Kira gelirleri için istisna tutarı 5 bin 400 TL olarak belirlendi. Yani 5 bin 400 TL'nin (ayda 450 liranın) altındaki kira geliri için beyanname verilmeyecek.

Yaşlıya evde hizmet

Kira gelirine ilişkin beyanlar hazır beyan sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor. 2019 yılında ne kadar kira geliri varsa o kadar beyan edilecek. Eğer ev 4 ay boş kaldıysa ve 8 ay kira geliri varsa 8 aylık kira geliri beyan edilecek. 60 yaş üzeri, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalara talep edilmesi helinde vergi memuru gönderiliyor. Bunun için Maliye'den randevu almak mümkün. Kira geliri vergisiyle ilgili diğer merak edilen tüm detayları Denetim Turkey Vergi Müdürü Yıldırım Ercan anlattı...

İki farklı beyan

Kira gelirini beyan ederken 2 yöntemden ('Götürü Gider' ve 'Gerçek Gider Yöntemi) biri seçiliyor. Yöntem seçimi ödenecek vergi tutarı açısından büyük önem taşıyor. Götürü gider yönteminin seçilmesi durumunda '2 yıl' boyunca bu yöntem değiştirilemeyecek. Avantajı da gayrimenkulünüzle ilgili 1 kuruşluk masraf yoksa dahi indirim hakkı sağlaması. Götürü Gider'de indirim oranı yüzde 15 yani başka bir deyişle kiradaki konutla ilgili hiçbir gideriniz yoksa 'götürü gider' yöntemiyle yüzde 15 indirim hakkınız var.

 

'Gerçek Gider'le masraflar dahil

Gerçek giderde; mülk sahibinin üstlendiği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, mülke ilişkin sigorta giderleri, mülk konut ise banka kredisiyle alınması durumunda 5 sene süre ile faiz ödemeleri, mülke ait vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları, gayrimenkule ait bakım onarım ve idame giderleri, mülk sahibi kendisi de kirada oturuyorsa ödediği kira gideri, imar barışından yararlanarak ödediği yapı kayıt giderleri de hasılattan indirilebiliyor.