Kira kontratlarında kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedelinde kontratın yenilenmesi halinde belli oranlarda zam yapılıyor. Peki ev kirasına yüzde kaç zam yapılır?
Ev kirasına yüzde kaç zam yapılır?
Gayreimenkul kiralamalarında, taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sözleşme kapsamında kira bedeli, kiranın ödeneceği zamanlar ve yıllık yenilemelerde kiraya nasıl zam yapılacağına ilişkin bilgilere yer veriliyor.Ancak kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda mal sahibi kiracısına yapacağı zammı istediğine göre belirleyemiyor. Peki ev kirasına yüzde kaç zam yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Borçlar Kanunu kapsamında evlerde kiracıya ancak dönemin Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) oranlarında zam yapılabiliyor.Buna karşın işyerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu tarihe kadar istenilen oranda işyeri kiracısına zam yapılabiliyor.
Ev kira zammında kullanılacak ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.Kira hesaplamasında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre 3 Ağustos 2015 tarihinde açıklanan verilere göre Ağustos ayında kiracılara en fazla yüzde 5,62 oranında zam yapılacak.
İşyeri kira artışı neye göre yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com