01 / 05 / 2024

Ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir?

 Ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir?

Arsa, arazi, mesken ve işyerleri emlak vergisine tabi tutuluyor.vergi için beyanname verilmesi ve iki eşit taksit şeklinde ödeme yapılması gerekiyor.Peki ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir?


Ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir?

Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergilerin başında emlak vergisi bulunuyor.1319 sayılı Kanun gereğince emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın maliki oluyor. Eğer malik yoksa,  intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler vergiden sorumlu oluyor.

Taşınmaz mala paylı mülkiyet şeklinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.Peki ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir?

Yeni ev satın alan kimseler, satın alımın gerçekleştiği sene içinde beyanname vermek zorunda oluyor. Vergi ödemeleri bir sonraki sene başlıyor.Örneğin 2015 yılında ev satın alan bir kimsenin 2015 yılı Aralık ayının sonuna akdar beyanname vermesi gerekiyor.Ödemeler ise 2016 yılında yapılacak.

Vergi takvimine göre ödemeler iki eşit taksit şeklinde yapılıyor.

*Emlak vergisi birinci taksit ödemeleri:Mart-Nisan-Mayıs aylarında;

*Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri:Kasım ayında yapılıyor.

Buna göre emlak vergisi birinci taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor.Emlak vergisi için ödeme yapmayan mükellefler için son 4 gün bulunuyor.

Emlak vergisi için ödenecek olan tutar ise taşınmazın emlak vergisi değeri ile emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.Büyükşehirlerde emlak vergisi yüzde 100 arttırımlı olarak uygulanıyor.

Evin emlak vergisi ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com