21 / 05 / 2024

Eski binaya asansör yapılır mı?

Eski binaya asansör yapılır mı?

İnsan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında asansörler kullanılıyor. Peki eski binaya asansör yapılır mı? Binaya sonradan asansör yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı...


Eski binaya asansör yapılır mı?

Asansör, Belirli seviyelerde hizmet veren, sabit ve yataya 15 dereceden fazla bir açı oluşturan raylar boyunca hareket eden bir kabine sahip olup; insanların, insanların ve yüklerin, bir kişi kabine zorlanmadan girebiliyorsa ve kabinin içinde bulunan veya kabin içindeki kişinin erişim mesafesinde yer alan kumandalarla teçhiz edilmiş ise sadece yüklerin taşınmasına yönelik bir tertibat olarak karşımıza çıkıyor.


Asansörlü olarak inşa edilen ya da yapıya sonradan asansör eklenen binalara asansörleri için belediyeden ruhsat alınması gerekiyor.Asansör ruhsatının alınması için başvuru dilekçesinin doldurulup ile bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor.Peki eski binaya asansör yapılır mı? Binaya sonradan asansör yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı...


Kanunen asansör tastikli mimari projede var ancak inşa edilmemişse; Kat malikleri kurulunun oy çokluğuyla alacağı karar ile yapılabiliyor. Ancak anayapıya ve bağımsız bölümlere zarar verip vermeyeceği, inşaatın mümkün olup olmadığı, mevcut imar mevzuatına uygun olup olmadığı bu hususta önem teşkil ediyor.


Mimari projede mevcut olan asansörün yapım masraflarına tüm kat malikleri arsa payı oranında katılmak zorunda oluyor. Eğer asansör tastikli mimari projede yoksa, kat malikleri kurulunun pay ve paydaş çoğunluğuyla alacağı karar yeterli oluyor.


Ancak bu noktada yapının asansör imalatına elverişli olup olmadığının tespit edilmesi ve sonrasında projelendirilerek ilgili kuruluşlara onaylatılması gerekiyor.


Bu şekilde yapılacak asansörün yapım giderleri de, asansörden faydalanan kat malikleri tarafından faydalanma oranında karşılanıyor.

Asansör bakım ücreti kiracıya mı aittir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com