02 / 05 / 2024

Emsal artışı nasıl yapılır?

Emsal artışı nasıl yapılır?

Emsal hesaplamalarında 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları kullanılıyor.Peki emsal artışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Emsal artışı nasıl yapılır?

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı emsal adını alıyor. İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması durumunda uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. 


Emsalin brüt alandan belirlenmesi halinde kamuya ayrılan alanların bedelsiz terk edilmesi gerekiyor.Kamuya ayrılan kısımları bedelsiz terk edilmeyen alanlarda parselin brüt alanı üzerinden emsal hesaplaması yapılarak ruhsat düzenlenemiyor. 


Emsal oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. Bir arsada hangi oranların kullanılacağı belediye tarafından belirleniyor ve bu oranlar belediye tarafından hazırlanan imar durum belgesinde görülebiliyor..Peki emsal artışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Mevcut emsal hakkının artışı, parsellerin birleştirilmesi ile yapılabiliyor. Parseller ne kadar büyürse, emsal artışı da o oranda artabiliyor. Yapılan düzenlemelere göre en az 800 metrekareye kadar parsel birleşmesi halinde bu hak verilebiliyor.


Örneğin emsal oranı 1 olan bir arazi için, 1.50’ye kadar artış yapılabiliyor. İnşaatın metrekaresi yüzde 50 artabiliyor.

Emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com