Elektrik tedarik şirketi,elektriğin kullanım yerinin değişmesi veya sözleşmesinin sona ermesi gibi durumlardan dolayı birtakım güvencelere ihtiyaç duyuyor.Buna göre elektrik güvence bedeli nedir?
Elektrik güvence bedeli nedir?
Görevli tedarik şirketi, kullanım yerinin değişmesi veya perakende satış sözleşmesinin sona ermesi veya sözleşmenin feshi halinde, tüketicinin elektrik enerjisi tüketim bedelini ödememesi ihtimaline karşılık olarak, borcuna mahsup etmek üzere güvence bedeli talep ediyor.
Görevli tedarik şirketi ile sözleşme imzalayan tüketicinin güvence bedeli, tesisin veya kullanım yerinin gücü dikkate alınarak, abone grupları itibarıyla kW başına belirlenen birim bedel üzerinden hesaplanıyor.
Tüketicinin güvence bedelinin hesaplanmasına esas olacak güç (kW) miktarı, tüketicinin tabi olduğu tarife sınıfına göre;
a) Tek terimli tarife sınıfına tabi tüketicilerde bağlantı gücü,
b) Çift terimli tarife sınıfına tabi tüketicilerde ise sözleşme gücü (talep edilen güç) dikkate alınarak belirleniyor.Bu kapsamında yapılan hesaplamalarda;
-Kurulu güç; bir kullanım yerinin elektrik projesinde belirtilen toplam güçtür. Özel transformatörlü tüketicilerde transformatörlerin toplam gücü oluyor
-Bağlantı gücü, kurulu gücün kullanma faktörü ile çarpılması suretiyle hesaplanan güçtür. Kullanma faktörü 0,60 olarak alınır. Özel transformatörlü tüketicilerde cos φ=1 kabul ediliyor.
-Kurulu güç ile bağlantı gücündeki kesirli sayılar da dikkate alınıyor.
-Bağlantı gücü, 5 kW’ın (dahil) altında olamıyor.
Güvence bedelleri, TÜİK tarafından yayımlanan TÜFE değişim oranları da dikkate alınarak, Kurul kararı ile belirleniyor. Kurul gerekli görmesi halinde, her bir görevli tedarik şirketi için farklı güvence bedelleri belirleyebiliyor.
Elektrik kesilirse nasıl açtırılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com