04 / 05 / 2024

Dul ve yetimler emlak vergisi öder mi?

Dul ve yetimler emlak vergisi öder mi?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince bazı gayrimenkul sahiplerinden emlak vergisi alınmıyor.Peki dul ve yetimler emlak vergisi öder mi?İşte dul ve yetimlerin emlak vergisi muafiyeti..


Dul ve yetimler emlak vergisi öder mi?

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan mesken,dükkan,arsa ve araziler emlak vergisi kapsamına giriyor. Taşınmaz sahibi olan herkes emlak vergisi ödemek ile yükümlü oluyor.


Emlak vergisi için ödenecek ücret taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı uygulanıyor.


Her yıl iki eşit taksit şeklinde ödenen emlak vergisinde  ev sahipleri için bazı muafiyetlikler uygulanıyor. 


-200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olanlar

- Gelir sahibi olmayanlar

- Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmayanlar

- Bir başka meskende hisse sahibi olmamak

- Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz ve emekliler emlak vergisinden muaf oluyor.Peki dul ve yetimler emlak vergisi öder mi?


Emlak vergisi muafiyetinden şehitlerin dul ve yetimleri de yararlanıyor. Şehitlerin dul ve yetimlerinin bina vergisi indiriminden faydalanabilmesi için herhangi bir faaliyet veya gelir şartı aranmıyor.


Dul ve yetimler, dul ve yetimlik maaşı alabildiği sürece, indirimli emlak vergisinden de faydalanabiliyor. Dul ve yetim maaşı hakkını kaybedildiği yılı takip eden yıldan sonra, emlak vergisi ödemesi gerekiyor. 

Emlak vergisi muafiyeti dilekçe örneği 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com