26 / 04 / 2024

Devremülk ödemeleri!

 Devremülk ödemeleri!

Devremülk, yılın belli günlerinde kişiye ait olan gayrimenkullere verilen genel bir ifade olarak kullanılıyor. Devremülk ödemelerinden, sahibi yerine kullanan kişiler de sorumlu oluyor. İşte devremülk ödemeleri...


Devremülk ödemeleri!

Devremülk kavramı, kişinin kendisi tarafından belirlenen tarihlerde yılın 15 günlük veya daha uzun bir diliminde satın alınan mülkü ifade ediyor. Diğer bir deyişle devremülkü satın alarak, ömür boyu seçilen tarihler arasında ücret ödemeden tatil yapma imkanına erişmiş oluyorsunuz. Ayrıca devremülkünüzü istediğiniz zaman satma hakkının yanı sıra gelmediğiniz zamanlarda kullanma hakkınızı kiraya verebiliyorsunuz. 

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre;

Devremülk sahibi olanlar, anayapı ve ortak yerleriyle demirbaşların alımı, bakımı onarımı ve her çeşit koruma, elektrik, su, bahçe bakımı gibi giderlerine ve sitenin ortak tesisleri için ödenmesi gereken giderlerden ana yapılarına isabet eden gidere, ana yapıdaki arsa paylarına bakılmaksızın, dönem süresi oranında katılmaya mecbur oluyorlar. Devremülk ödemeleri nde, dönem süresini aşan her gün için, dönem süresinin 1/15′i oranında genel giderlere de ayrıca katılma zorunluluğu vardır.

Devremülk hakkı sahiplerinin, anayapı ve demirbaşları her türlü israftan kaçınarak özenle kullanma, özellikle elektriği ısıtma dışında sadece zorunlu araçlarda kullanmaları gerekiyor. Aşırı derecede tüketilen elektrik masraflarını sadece kendileri ödüyor.

Devremülk ödemelerinden, sahibi yerine kullanan kişiler de sorumlu oluyor. Devremülkün tüm ortak gider ve aidatlarını herhangi bir sebeple orayı kullanan kişiler de ödüyor.

Elektrik ve su gibi ödenmesi zorunlu giderler, yöneticinin bulunmadığı zamanlarda, kendi borcuna eklenerek, o dönemin devremülk sahipleri tarafından ödeniyor.

Devremülk ödemelerini yapmayan devremülk sahibi veya onun yerine anayapıyı kullanan veya faydalananlar hakkında, yönetici veya diğer devremülk hakkı sahipleri tarafından icra takibi yapılıp, dava açılabiliyor.

Devremülk ödemelerini süresinde ödemeyenler, ödemede bulunmadıkları günler için, aylık yüzde on oranında gecikme faizini, vekalet ücretini ve her türlü masrafları ödemekle yükümlü oluyorlar.