27 / 04 / 2024

Deprem analizi!

 Deprem analizi!

Deprem analizi deprem yönetmeliklerine uygun yapıldığı şüpheli bütün binalar için gereklidir. Özellikle eski binalar, projesiz, izinsiz ve kontrolsüz yapılan binalar için çok önemlidir.


Deprem analizi!


Binanın, olası depremlere karşı dayanıklılığının test edildiği analiz çalışmasıdır. Deprem analizi, 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan firmalara yaptırılabilir.


Deprem analizi nasıl yapılır?


Deprem analizi öncelikle binanın genel durumunun belirlenmesiyle başlar. Binanın eskiliği, şekli ve yapılış tarzı dikkate alınır. Daha sonra binanın taşıyıcı sistemi yerinde ölçümler (röleve) yapılarak belirlenir, zemin durumu araştırılır ve kullanılan malzemelerin (beton, demir vs.) kaliteleri saptanır.  Bu ölçümler sonucu elde edilen veriler ve bilgisayar programları yardımıyla binalar üç boyutlu olarak modellenir ve deprem durumundaki davranışı incelenir. Bu analiz sonucu binanın zayıflıklarını ve bunların mümkünse düzeltilebilmeleri için önerilerin sunulduğu bir rapor hazırlanır.


Deprem güçlendirmesi nasıl yapılır?


Deprem güçlendirmesi için çok çeşitli teknikler kullanılabilir. En çok kullanılarn yöntemler yeni betonarme perde duvar ekleme, betonarme çerçeve sistemin çelikle sarılarak güçlendirilmesi ve yeni çelik çaprazlar ve/veya çerçeveler eklemesidir. Ayrıca karbon fiber gibi yeni malzemeler kullanılarak yapıların güçlendirilmesi yapılmaktadır.