11 / 05 / 2024

Çekme mesafesi nedir?

 Çekme mesafesi nedir?

Yapı yaklaşma mesafesi olarakta bilinen çekme mesafesine ilişkin bilgilere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer veriliyor.Buna göre çekme mesafesi nedir?


Çekme mesafesi nedir?

İki bina arasında bırakılması gereken mesafe çekme mesafesi olarak karşımıza çıkıyor.Çekme mesafesine ilişkin bilgilere Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor.

Çekme mesafeleri mevcut parselde ön bahçe, yan bahçe ve arka bahçe çekme mesafeleri olarak imar durumunda belirtiliyor.Planlı Alanlar TİP İmar Yönetmeliği içerisinde belirtilen Ön bahçe,yan bahçe,

Arka bahçe mesafelerine ilişkin tanımlamalar şu şekilde:

Ön bahçe mesafesi:Bina ön cephe hattı ile parselin ön cephesi arasında kalan parsel bölümleridir. Yoldan yüz alan bütün bahçeler ön bahçe statüsünde oluyor. Uygulama imar planında yola olan mesafesi belirlenmemişse en az 5 metre olması gerekiyor. Plan değişikliği ile kat adedi artırılan yapılarda ön bahçe mesafesi de mevzuatına göre artırılıyor. (Ek:RG-1/6/2013-28664)

Yan bahçe: Parselin ön ve arka bahçeleri dışında kalan bahçeleri oluyor. Konut alanlarında veya konut parsellerine komşu parsellerde en az 3 metre olup, açığa çıkan 4 kattan fazla her kat için yeterli doğal ışıktan faydalanmak üzere her kat için 0.50 cm artırılıyor. 60.50 metreden yüksek yapılarda bu yönetmeliğin ilgili diğer hükümlerinde yer alan en az mesafelerin altında mesafe belirlenemiyor (Ek:RG-1/6/2013-28664) 

Arka bahçe: Ön bahçeye komşuluğu bulunmayan bina arka cephesi ile arka komşu parsel sınırı arasında kalan parsel bölümü olarak ifade ediliyor. Konut alanlarında veya konut parsellerine komşu parsellerde en az 3 metre olup, açığa çıkan 4 kattan fazla her kat için yeterli doğal ışıktan faydalanmak üzere her kat için 0.50 cm artırılıyor. 60.50 metreden yüksek yapılarda bu Yönetmeliğin ilgili diğer hükümlerinde yer alan en az mesafelerin altında mesafe belirlenemiyor.(Ek:RG-1/6/2013-28664)

Çekme mesafesi nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com