16 / 04 / 2024

Bu yıl ev alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?

 Bu yıl ev alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?

2019 yılı tapu harcı oranları belli oldu. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tapu harcı indiriminin uzatıldığını da müjdeledi. Buna göre, bu yıl ev alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?


Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemleri için belirlenen oranlarda tapu harcı ödeniyor. Tapu harcı, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak tahsil ediliyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. “Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri oluyor. Tapu harçlarını alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödüyor.  


Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabiliyor ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.


2019 yılı tapu harçları ne kadar? Bu yıl ev alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?


Harçlar Kanunu Genel Tebliği kapsamında bu sene de gayrimenkullerin devir işlemi için binde 20 oranında harç tahsil edilecek. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni yıla girerken konut ve işyerleri için geçtiğimiz sene uygulanan tapu harcı indiriminin 3 ay daha uzatılacağını müjdeledi.


Buna göre, Mart ayı sonuna kadar ev alanlar binde 20 değil, binde 15 oranında harç ödeyecek. 1 Nisan itibariyle konut devir işlemlerinde binde 20 oranında tapu harcı alınmaya başlanacak.


Hesaplama örnekleri


Örnek -1-

Evin değeri: 300 bin TL

Tapu harcı oranı: Binde 15 (Mart sonuna kadar)

Tapu harcı bedeli: 4 bin 500 TL

Toplam ödenecek harç: 9 bin TL


Örnek -2-

Evin değeri: 300 bin TL

Tapu harcı oranı: Binde 20 (1 Nisan itibariyle)

Tapu harcı bedeli: 6 bin TL

Toplam ödenecek harç: 12 bin TL




Işıl Seren KESKİN/Konuttimes.com