25 / 04 / 2024

Bina tamamlama sigortası nedir?

Bina tamamlama sigortası nedir?

Maketten konut satış sözleşmelerinde bina tamamlama sigortası ile karşılaşılıyor. Peki bina tamamlama sigortası nedir? Bina tamamlama sigortası ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı...


Bina tamamlama sigortası nedir?

Ön ödemeli konut satışları başka bir deyişle maketten satış işlemlerinde, firma ile tüketicinin maketten konut satış sözleşmesi imzalaması gerekiyor. 


Maketten konut satışlarında tüketicilerin hak kaybına uğramaması için  Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun kapsamında birtakım düzenlemelere yer veriliyor.Maketten konut satış sözleşmelerinde bina tamamlama sigortası ile karşılaşılıyor. Peki bina tamamlama sigortası nedir? Bina tamamlama sigortası ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı...


Yapılan düzenlemelere göre, maketten konut satışlarında firmanın tüketiciye güven verebilmesi adına bina tamamlama sigortası yaptırması gerekiyor.


Bina tamamlama sigortasının kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlendi. Bu sigorta 11 Mart 2015 tarihinden itibaren maketten konut satışlarında zorunlu oluyor.


İnşaat şirketi, maketten konut satışına başlamadan önce zorunlu olarak bina tamamlama sigortası yaptırıyor.Sigorta, inşaat şirketinin iflasını ya da projede belirtilen süre içinde konutu tüketiciye teslim edilememe risklerini kapsıyor. 


Riskin gerçekleşmesi halinde sigorta şirketi, tüketicinin konut için yaptığı peşinat ve taksitler dahil tüm ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödüyor.


İnşaat şirketinin projeye aykırı hareket etmesi ile kamu kurumlarının herhangi bir nedenden projeyi durdurması sigorta kapsamının dışında tutuluyor.


Sigortanın primlerini inşaat şirketi ödeyecek ve primler sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenebiliyor.


Deprem sigortası maliyeti 2016!

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com