25 / 04 / 2024

Bina aidatı gecikme zammı!

Bina aidatı gecikme zammı!

Bina aidatının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için gecikme zammı uygulanıyor. İşte bina aidatı gecikme zammı...


Bina aidatı gecikme zammı!

Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, temizlik,bakım ve onarım,bekçi,bahçıvan gibi giderlerinin ödenmesi için kat maliklerinden belirlenen oranlarda eşit olarak bina aidatı toplanıyor.


Kat malikleri tarafından belirlenen bina aidatı kat malikleri kurulu tarafından belirlenen zamanlarda ve belirlenen miktarda alınıyor.


Bina aidatı makbuz karşılığında elden alınabiliyor. Ancak bağımsız bölüm sayısının fazla olması durumunda, aidatı elden almak zaman zaman sorun oluşturabiliyor.


Bu nedenle bina yöneticileri, online kredi kartı ile tahsilat sistemi olan sistemleri de kullanabiliyor. Bina aidatının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için gecikme zammı uygulanıyor. Peki bina aidatı gecikme zammı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Aidatını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor. Gecikme faizi hesabında günlük zam hesabı yapılmıyor.


Örneğin son ödeme günü her ayın 15'i ve aylık gecikme zammı oranı %5 ise, ayın 15'sinden sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme zammı uygulanıyor. 

Bina aidatları nasıl belirlenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com