23 / 11 / 2024

Başka şehirden emlak vergisi nasıl ödenir?

Başka şehirden emlak vergisi nasıl ödenir?

Mesken,dükkan,arsa ve araziler için ödenmesi gereken emlak vergisi taşınmazın bağlı olduğu belediye tarafından tahsil ediliyor.Peki başka şehirden emlak vergisi nasıl ödenir?


Başka şehirden emlak vergisi nasıl ödenir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm gayrimenkuller vergiye tabi tutuluyor.


Emlak vergisini binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödemekle yükümlü oluyor. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef olurken, elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.


1319 sayılı kanun gereğince ev sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Geliri olmayan ve tek ev şartını yerine getiren kimseler belediyeye bildirimde bulunarak vergiden muaf olabiliyor.


Vergiden muaf olmayan taşınmaz mal sahiplerinin vergi borcunu zamanda ödemesi gerekiyor.2015 vergi takvimine göre emlak vergisi ödeme zamanları şu şekilde: 


-Emlak vergisi 1. taksit zamanı - Mart, Nisan, Mayıs ayları

-Emlak vergisi 2. taksit zamanı - Kasım ayı.


Buna göre 1 Mart'ta başlayan birinci emlak vergisi taksit ödeme dönemi 1 Haziran tarihinde son bulacak.İsteyen mükellefler birinci taksit zamanında vergiyi tek seferde ödeyebiliyor.Peki başka şehirden emlak vergisi nasıl ödenir?


Emlak vergisi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye gidilerek ödeniyor. Ancak taşınmaz malın bir başka şehirde yer alması halinde, vergi şu yollarla ödenebiliyor:


-PTT Havalesi 

-Belediyelerin Banka Hesap Numaraları ile (Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla) ödenebiliyor.

Hangi hallerde emlak vergisi ödenmez?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com