28 / 03 / 2024

Arsamdan yol geçerse ne olur?

 Arsamdan yol geçerse ne olur?

Arsa sahipleri kimi zaman arsalarında yol geçmesi durumu ile karşı karşıya kalabiliyor. Peki Arsamdan yol geçerse ne olur? Arsamdan yol geçiyor ne yapmayalım? diyorsanız işte yanıtı...


Arsamdan yol geçerse ne olur?

Büyükşehir Belediyesi tarafından ve İlçe Belediyesi tarafından kimi zaman arsadan yol geçirme işlemleri yapılıyor.  Peki Arsamdan yol geçerse ne olur? Arsamdan yol geçiyor ne yapmayalım? diyorsanız işte yanıtı...


Arsadan yol geçmesi halinde, arsa sahibi bu uygulamanın yasalara aykırı bir şekilde yapıldığını iddia ediyor veya lüzumsuz bir uygulama olarak görüyorsa; Arsadan geçen yol hangi kuruma bağlı ise idari işlemin iptali için idare mahkemesine müracaat ediliyor.Fakat yapılan müracaatın ardından yasalara aykırılık yoksa ve "lüzumsuz" kararı alınmıyorsa uygulama durdurulmuyor. 


Kanunen belediye yol geçiriyorsa, belediyenin arsadan düzenleme ortaklık payı denilen yüzde 40'lık kısmı kesme hakkı bulunuyor. Ancak bir yüzde 40'ı aşıyorsa aşan kısıma kamulaştırma sureti ile bir ücret ödeniyor.


Buna karşın, yüzde 40'ın aşılmasına rağmen bedel ödenmemiş ve kamulaştırmasız el atma uygulanmış ise; Asliye Hukuk Mahkemesinde kamulaştırmasız el atma davası açılabiliyor.


Bu davada arsanın yola giden kısmının bedeli kadar ücret tahsil talep edilebiliyor.

Konut imarlı arsa nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com