04 / 05 / 2024

Apartman görevlisinin hakları nelerdir?

Apartman görevlisinin hakları nelerdir?

Apartman görevlisi, apartmanın bakımı,onarımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işleri yapıyor.Peki apartman görevlisinin hakları nelerdir?


Apartman görevlisinin hakları nelerdir? 

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında katı yakıt kullanılan ve bağımsız bölüm sayısı 30'u geçen binalarda bir adet kapıcı dairesi, 75 bağımsız bölümü aşan binalarda iki adet apArtman görevlisi dairesi olma zorunluluğu bulunuyor.


Doğalgaz veya akaryakıtla ısınan yapılarda ise bağımsız bölüm sayısı 50'yi geçen binalarda bir adet, 150'yi geçen binalarda ise artık ikinci kapıcı dairesi inşa etme zorunluluğu bulunuyor. 


Apartman görevlisinin anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gibi işleri görmesi gerekiyor .Peki apartman görevlisinin hakları nelerdir?


Apartman görevlisini hak ve sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliyoruz:


a) Yöneticinin talimatı doğrultusunda konutun kaloriferini zamanında yakmak ısıyı ayarlamak ve söndürmek,

b) Hidrofor ve benzeri araçları çalıştırmak,

c) Anataşınmazın ortak yerlerini ve tesislerini temiz bulundurmak, demirbaşlarını, araç ve gereçlerini, düzenli, bakımlı ve işler şekilde tutmak,

d) Kendisine ayrılan konutu başka amaçlarla kullanmamak, konutu korumak, kendisi veya ailesinden birisinin konuta vereceği zarar ve hasarları karşılamak,

e) Yöneticinin talimatı çerçevesinde konutun güvenliğini sağlayıcı önlemleri almak,

f) Belirlenen saatlerde servis hizmetlerini görmek, çöpleri toplamak, bahçe düzenlemesi ve bakımını yapmak,

g) Verilen eğitimlere uygun davranmak ve koruyucu malzemeyi kullanmak,

h) İş veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen diğer görevleri yerine getirmek.

Kapıcı dairesi nasıl olmalıdır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com