21 / 05 / 2024

Ağustos ayı kira artışı yüzde kaç?

Ağustos ayı kira artışı yüzde kaç?

Kira artışı hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ayın 3'ünde açıklanıyor. Buna göre Ağustos ayı kira artış oranları bugün açıklandı.Peki Ağustos ayı kira artışı yüzde kaç?


Ağustos ayı kira artışı yüzde kaç?

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli buluyor. 


Bu kural, 1 yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Mesken sahibi ile kiracı arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamış ise bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Her ay Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)  tarafından açıklanan enflasyon oranları kapsamında 2015 Ağustos ayına ait oranlar bugün açıklandı. Peki Ağustos ayı kira artışı yüzde kaç? 


TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre mesken sahipleri kiracılarına Ağustos'ta yüzde 5,62 oranında zam yapabilecek. 


Kira zam hesaplamalarında yukarıda yer alan enflasyon oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor.


Ancak işyeri kira artış oranları, mesken kira artış hesaplamalarından farklı oluyor.  1 Temmuz 2020 tarihine kadar işyeri sahipleri kiracısına istediği oranda zam yapabilecek. 

İşyeri kira artışı ne kadar olabilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com