26 / 04 / 2024

Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

 Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira artışı enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 3 Ağustos tarihinde açıklanan verilere göre 2015 Ağustos döneminde kiracıya en fazla yüzde 5,62 oranında zam yapılacak.Peki Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır?


Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Yıllık olarak imzalanan kira sözleşmelerinin kira döneminin sonunda yenilenmesi durumunda, mal sahibi kira bedeline belli oranlarda artış yapma hakkında sahip oluyor.


Kira artış hesabında konutlarda belli bir formül kullanılıyor. Buna karşın işyeri kiralamalarında kira bedeline sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda artış yapılabiliyor.


Konut kiralamalarında ise ÜFE oranlarının kullanılması zorunlu oluyor. Borçlar Kanununa göre; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerine de uygulanıyor.


Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.Peki Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı..


Kira artış oranı Ağustos 2015 dönemine ait veriler,dün (3 Ağustos 2015) açıklandı.2015 Ağustos ayına ait verilere göre bu ay kira bedelinde en fazla yüzde 5,62 oranında zam yapılacak.


Örneğin 1.000 TL'lik kira bedeli olan  bir mesken için Ağustos ayı zamlı kira bedeli 1056,2 TL olacak.

Kira zammı nasıl belirlenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com