19 / 05 / 2024

Ağustos ayı kira artışı hesaplama!

Ağustos ayı kira artışı hesaplama!

Kira sözleşmesini yenileyen kiracıların ödedikleri yıllık kira bedeline ev sahibi tarafından belli oranlarda zam yapabiliyor. Peki Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır? İşte Ağustos ayı kira artışı hesaplama..


Ağustos ayı kira artışı hesaplama!

Taşınmazınızı kiraya verdiğinizi ve kira sözleşmenizi senelik olarak yenilediğinizi düşünelim. Yenilenen kira dönemlerinde kira bedeli yeniden belirleniyor.


Gayrimenkul sahibinin yapacağı kira artışı, Borçlar Kanunu ile birlikte ÜFE oranlarına bağlanıyor. ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanıyor.


TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre kira artış oranı hesaplama larında ÜFE oranlarından; bir önceki yılın aynı ayına göre oranının kullanılması öngörülüyor.Evlerde ÜFE oranlarının kullanılması zorunlu iken, işyerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. 


Üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranları her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 


Ağustos 2015 için ev kira artış oranı yüzde 5,62 olarak karşımıza çıkıyor. Buan göre evdeki kiracıya en fazla kira bedelinin yüzde 5,62 oranında zam yapılıyor.


Örneğin, mevcut kira bedelinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Kira bedeline yapılacak 32,8 TL'lik zam ile yeni kira döneminin kira bedeli en fazla 1032,8 TL olarak belirlendi.

Konut kira artışı Ağustos 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com