03 / 05 / 2024

2016 Şubat ayı kira artışı yüzde kaç?

2016 Şubat ayı kira artışı yüzde kaç?

Taşınmaz malların kiraya verilmesi ve kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira ücretine belli oranlarda zam yapılıyor. Peki 2016 Şubat ayı kira artışı yüzde kaç? diyorsanız işte Şubat ayı kira artış oranı 2016...


2016 Şubat ayı kira artışı yüzde kaç?

Mesken veya işyerini kiraya veren mal sahipleri sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline  zam uygulayabiliyor. Meskendeki kiracıya ÜFE oranlarında zam yapılması zorunluyken, işyerindeki kiracıya 2020 yılına kadar istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Kanunen taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete göre belirleniyor. 


Kiraya TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranlarında artış yapılıyor. Bu oranlar her ay yeniden tespit ediliyor. Hesaplamada   Yargıtay, on iki aylık ortalamaların kullanılması gerektiğini açıklıyor.


Ocak ayına ait veriler de 3 Şubat 2016 tarihinde açıklandı. Peki 2016 Şubat ayı kira artışı yüzde kaç? diyorsanız işte Şubat ayı kira artış oranı 2016...


TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.


Buna göre Şubat ayında meskendeki kiracıya en fazla yüzde 5,50 oranında zam yapılabilecek. 

Dükkan kira artış oranı Şubat 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com