18 / 05 / 2024

2016 değer artış kazancı beyanı için son 4 gün!

 2016 değer artış kazancı beyanı için son 4 gün!

Gerçek kişilerin sahip oldukları taşınmaz malları elden çıkarmalarından doğan kazanç vergilendiriliyor. Vergi ödemelerinden önce mükellefler beyan vermekle yükümlü oluyor. 2016 değer artış kazancı beyanı için son 4 gün bulunuyor...


2016 değer artış kazancı beyanı için son 4 gün!

Gayrimenkulünü elden çıkaran kimselerin sorumlulukları arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Sahip olunan  gayrimenkulün satılması halinde elde edilen kazanç için Gelir Vergisi Beyannamesi verilmesi gerekiyor. Ancak vergilendirme için bazı şartlar bulunuyor.


Gayrimenkulünü 5 sene içerisinde elden çıkaran ve her sene yeniden belirlenen istisna tutarından yüksek oranda gelir elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Örneğin; Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi


2015 yılında elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen gelirin bu bedelden yüksek olması durumunda ödenmesi gerekiyor. 


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenebiliyor. Ancak ödeme yapmadan önce beyan vermek gerekiyor. 


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. 2016 değer artış kazancı beyanı için son 4 gün bulunuyor..

Değer artış kazancı istisnası 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com