14 / 05 / 2024

2015 Mayıs ayı kira artış oranı!

2015 Mayıs ayı kira artış oranı!

Her ay TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre kira artışı belirleniyor.4 Mayıs 2015 tarihinde TÜİK tarafından Mayıs ayında kiraların ne kadar artacağı açıklandı.İşte 2015 Mayıs ayı kira artış oranı..


2015 Mayıs ayı kira artış oranı!

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira bedelinde de artış yapılabiliyor. Ancak kiraya yapılacak zammın kanunda belirlenen hesaplama çerçevesinde yapılması gerekiyor.


Meskenlerde kiracılara dönemin üretici fiyat endeksi oranlarını geçmeyecek şekilde zam yapılabilirken,işyerinde böyle bir kural bulunmuyor.İşyeri kiracısına 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, işyeri kiracısına istenilen oranda kira artışı yapılırken, mesken kiracısına ev sahibi istediği oranda kira artışı yapamıyor.


Her ay Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından mesken kira zammında kullanılacak ÜFE oranları açıklanıyor.4 Mayıs 2015 tarihinde TÜİK tarafından Mayıs ayında kiraların ne kadar artacağı açıklandı.işte 2015 Mayıs ayı kira artış oranı..


Mayıs ayında kira bedelinde yapılacak artışlar yüzde 4,80 oranını geçemiyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,90 artış, imalat sanayi sektöründe %1,47 artış, elektrik ve gaz sektöründe %1,25 artış ve su sektöründe %0,78 artış olarak gerçekleşti.

En yüksek aylık artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti.


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (%3,84), diğer mamul eşyalar (%2,97), mobilya (%2,90) alt sektörleridir. Buna karşılık içecekler (%-0,34) ile kömür ve linyit (%-0,05) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim malında gerçekleşti.


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Nisan ayında en yüksek aylık artış dayanıklı tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.

Mayıs ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com