28 / 03 / 2024

Türkler yurt dışından en çok Almanya'dan konut aldı!

Türkler yurt dışından en çok Almanya'dan konut aldı!

Yurt dışında 1975'ten beri Türklere konut satışı yapan ve bu konuda danışmanlık hizmeti veren Nova Group Holding Üst Yöneticisi (CEO) Müjdat Güler, Türklerin yurt dışında konut edinme verilerine ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını AA muhabiri ile paylaştı.


Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Taş: "Türkler, ABD'de gayrimenkul alımına ilgi gösteriyor. Özellikle New York, Miami, Los Angeles, San Diego gibi gözde yerlerde gayrimenkul ediniliyor" dedi.


Yapılan araştırmaya göre gurbetçi Türklerin yurt dışından en çok konut aldığı ülke 1 milyon 800 bin rakamıyla Almanya olurken, onu 120 binle Fransa izliyor.


Türklerin dünyada en çok ev aldığı şehir Berlin iken, ABD'de ise New York, Miami, Los Angeles ve San Diego başı çekiyor.


Yurt dışında 1975'ten beri Türklere konut satışı yapan ve bu konuda danışmanlık hizmeti veren Nova Group Holding Üst Yöneticisi (CEO) Müjdat Güler, Türklerin yurt dışında konut edinme verilerine ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını AA muhabiri ile paylaştı.


Türkler yurt dışından en çok Almanya


Güler, gurbetçilerin önceki dönemlerde genelde yurt dışından ev almak istemediğini kaydederken, Türkiye'de gayrimenkul konusunda yapılan bazı yanlışların onları dışarıdan ev almaya ittiğini söyledi.


Konut satışı yapıp teslimatı gerçekleştirmeyen firmalardan iflas eden şirketlere kadar birçok hususun gurbetçileri yurt dışından ev almaya yönlendirdiğini belirten Güler, "Ülkedeki küçük müteahhitlerin de dahil olduğu o yıllarda tüm piyasalar, 'Alamancılar' diye tabir edilen ama tüm Avrupa'dan gelen insanlara satılan ev ve arsa ile dönerdi. Hepimiz yazın 'Alamancıların' gelmesini beklerdik. 3 milyar dolar toplam ihracatımız varsa işçiler 5 milyar mark döviz getirirdi" dedi.


Yabancı devletlerin bunu gördüğünü, bu kişileri sisteme sokmak için onlara ev kredisi vererek ev almalarını sağlamak istediğini dile getiren Güler, bu konuda da başarılı olduklarını anlattı. 


- Almanya'yı Fransa izliyor

Güler, Türklerin yurt dışında 1985'te ev almaya başladığını ifade ederek, gurbetçilerin en çok Almanya'da ev aldığını bildirdi.


Almanya'da yaşayan Türklerin yüzde 45'inin oradan ev aldığını aktaran Güler, "Yapılan araştırmalara göre, Türklerin Almanya'dan aldığı konut sayısı 2 milyona yaklaştı. Gurbetçilerin bu ülkeden aldığı konut sayısı 1 milyon 800 bin. Bu ülkeyi Fransa izliyor. Orada da bazı Türkler Fransız vatandaşı ve çoğu da Türkiye ile ilgili özel sorunları olan kesimler. Bu kişiler orada evleri yeni kimlikle alıyor. Buradan alınan ev sayısı ise 120 bin" diye konuştu.


Güler, Türklerin, Belçika, İsviçre ve Hollanda gibi ülkelerde 150 bin, ABD'de 75 bin, İsveç'te 10 bin civarında evi olduğunun bilgisini verdi. 


- "Türklerin en çok ev aldığı şehir Berlin"

Güler, ABD'de fazla gurbetçi yaşamadığı için burada ev alan Türk sayısının az olduğunu belirterek, şöyle devam etti:


"ABD'de 300 bin Türk yaşıyor. Bunların önemli kısmının ev alma gücü yok. Amerika'da 308 milyon kişi yaşıyor ama 173 milyon ev var. İnsanların önemli bir kısmı bir kaç eve sahip. Büyük kısmı ise kirada yaşıyor. Amerikalıların golf için aldığı evler bile var. Türkler Amerika'dan çok ev almaz. Alanların çoğu zengin. Türklerin Amerika'da en fazla ev aldığı bölge Miami ve New York. Genel olarak dünyada en fazla konut aldığı şehir ise Berlin." 


- "Türkler ev alımında çok bilinçli davranıyor"

Güler, Türklerin ev tercihinin gelir grubuna göre olduğunu ifade ederek, yurt dışında eğitim gören çocukları için ev alan üst gelir grubunun genelde apartman dairelerini tercih ettiğini anlattı.


ABD'de üst gelir grubunun kendisinin oturması için ev alması durumunda tercihinin deniz kenarında ve golf yapabileceği evler olduğunu aktaran Güler, "Bunlar da asgari 300 metrekare oluyor" dedi.


Güler, "Almanya'da yaşayan Türkler de alım yapmadan önce iş yerlerine ve çocuklarının okullarına yakınlığına bakıyor. Çıkan kredi, ödeyebilecekleri peşinat ve taksite bakarak ev alıyorlar. Yurt dışında yaşayan Türkler çok  bilinçli hareket ediyor, ihtiyaçlarının dışına çıkmıyor" ifadelerini kullandı.

 


- Taş: "ABD'de New York, Miami, Los Angeles ve San Diego öne çıkıyor"


Türkler yurt dışından en çok Almanya


ABD merkezli gayrimenkul danışmanlık markası Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş da Türklerin ABD'de gayrimenkul alımına ilgi gösterdiğini belirterek, "Özellikle New York, Miami, Los Angeles, San Diego gibi gözde yerlerde gayrimenkul edinmeye yöneliyorlar. Genelde orta gelir grubuna yönelik gayrimenkul segmentine talep gösteriyorlar" dedi.


Gayrimenkulün her zaman getirisi yüksek bir yatırım olduğuna, gerek yurt içinde, gerek yurt dışında doğru bölge ve projeler tercih edilmesi halinde yatırımcısına hiçbir zaman zarar ettirmediğine vurgu yapan Taş, "ABD'de mortgage krizinden sonra gayrimenkul fiyatlarının düşmesi, Türklerin bu ülkeden gayrimenkul edinmeye yönelik ilgisini artırdı. Kullanım amaçlı ya da yüksek kira getirisini hesaba katarak yatırım için ev alanlar bulunuyor" diye konuştu.


Taş, ABD'de gayrimenkulün kira gelirinin yatırım yapılan bölgeye göre aylık 18 bin liraya kadar çıkabildiğini, bu nedenle yatırım amaçlı ev alanların sayısının da hatırı sayılı miktarda olduğunu kaydetti.


Bu ülkeden vatandaşlık hakkı elde etmek için yatırım yapmanın da şartlardan biri olduğunu hatırlatan Taş, "500 bin-1 milyon dolar aralığında gayrimenkul yatırımı vatandaşlık almada kolaylaştırıcı bir etken. Bu durum ABD'den gayrimenkul alımını cazip hale getiriyor" ifadelerini kullandı.


Remax Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan ise  "Amerika'da ev alan Türkler en çok, başta müstakil olmak üzere, 3+1 ve 2+1 daireleri tercih ediyor" dedi.


AA



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri