Halep, Şam, Humus gibi Suriye sanayisinin önde gelen şehirlerinden sadece halk değil sanayi yatırımları da kaçıyor. Ülkenin en büyük işadamları, akın akın Türkiye'ye geliyor.
Suriyeli işadamları Mersin, Hatay, Antep ve Maraş'ta fabrika için arazi arıyor. Yatırımlara aracılık eden Talat Ali, "Gıdadan ilaca birçok yatırım için yer arıyor ama bulamıyoruz" dedi
Halep, Şam, Humus gibi Suriye sanayisinin önde gelen şehirlerinden sadece halk değil sanayi yatırımları da kaçıyor. Ülkenin en büyük işadamları, akın akın Türkiye'ye geliyor. Fabrikaları DAEŞ tarafından bombalanan birçok yatırımcı, Türkiye'deki aracılar kanalıyla yeni kuracakları fabrikaları için arazi arayışına girdi. 1987'den bu yana Türkiye'de makine üretiminin yanı sıra Arap işadamlarına yatırım için aracılık yapan Suriyeli işadamı Talat Ali, şu sıralar her biri 50 milyon doların üzerinde yatırım talebiyle başvuran çok sayıda Suriyeli şirket olduğunu belirtti.
MISIR'A GİDİYORLAR
Suriyeli yatırımcıların çok hevesli olduklarını ancak yer bulamadıklarını ifade eden Ali, "İtalya, Ukrayna gibi ülkelerden ham halde aldıkları ürünleri Türkiye'de işleyip, ambalajlayıp Ortadoğu'ya satmak istiyorlar. Navlun sorunu nedeniyle Maraş, Antep, Mersin, Hatay gibi kentlere yöneliyorlar. Buralardaki Organize Sanayi Bölgesi yönetimleriyle görüştük. İstedikleri ölçüde yer bulumadıkları için yatırımlar beklemede" diye konuştu. Şu anda yatırım planı olan dört Suriyeli işadamıyla çalıştığını söyleyen Ali, "Talepleri topladığımızda milyar dolara ulaşan bir yatırım potansiyelinden bahsediyoruz. Yer sıkıntısından Mısır'a gidenler oluyor" dedi. Bir Suriyeli'nin Mersin'de ilaç fabrikası kurmaya hazırlandığını vurgulayan Talat Ali, başka bir işadamının da 400 tonluk işleme kapasitesine sahip yağ fabrikası için arazi arayışında olduğunu anlattı.
OTURUM İZNİ DE SORUN
Talat Ali, Suriyeli işadamlarını yatırımdan vazgeçiren bir başka unsurun da oturum izni meselesi olduğunu ifade etti. Ali, "Bundan birkaç yıl önce fabrika kuran yabancıya yatırımcı statüsüyle oturum izni veriliyordu. Artık patron da işçi statüsünde izin alıyor. Milyon dolarlık yatırıma imza atmış işadamı bundan rahatsız oluyor" diye konuştu. Arapların yatırım taleplerinin sürdüğünü belirten işadamı şunları söyledi: "Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistanlı bir döküm şirketi Konyalı bir firmayla ortak oldu. Rögar kapağı üretecek. Arazi bulsaydı 500 milyon dolarlık yatırım yapacaktı."
YERLİ ORTAK ARAYIŞI
Arazi bulamayan Suriyeliler yerli ortak arıyor. Talat Ali'ye göre Türkler, çok yüksek fiyatlarla bu fırsatı kaçırıyorlar.
Sabah